Nacompetitie 2e/3e klasse: DHC gaat verdiend verder na winst bij Slikkerveer - Haaglanden Voetbal (2024)

Het team van het trainersduo Wim Baggerman en Burak Uyar moest in de eerste wedstrijd van de nacompetitie aantreden uit tegen Slikkerveer in Ridderkerk. Dat team, onder leiding van de welbekende Gijs Zwaan, was in de 3e klasse C als tweede geëindigd met na 24 wedstrijden 50 punten en de doelcijfers 69-23.

Tekst: Wicher Schreuders

Er was in de nu afgesloten reguliere competitie door Slikkerveer thuis slechts éénmaal verloren (1-2 tegen LMO), maar er werden bovendien na de winterstop vooral grote zeges behaald (tweemaal met 9-0, 4-0 en 4-1), terwijl uit met onder meer 8-1 en 5-0 werd gewonnen. Geen gemakkelijke tegenstander dus voor de Bras-bewoners. Daar kwam nog eens bij dat bij DHC door schorsingen Quinten van Zweden en Sidney Kaffa ontbraken. Bovendien meldde enige uren voor de wedstrijd aanvoerder Giovalli Serbony zich ziek af. Dit leidde tot enige aanpassingen in de opstelling. Het centrale verdedigingsduo werd nu invaller-captain Michael van der Ende (foto) met Dylan Durban, terwijl Joey Klijn in de spits werd geposteerd. Op het middenveld begon deze keer Brahim Karoumi in de basis.

Supporters

Onder het toeziend oog van redelijk wat DHC-supporters gingen de groen-zwarten energiek en goed spelend van start. In de beginfase kopte Joey Klijn de bal in het strafschopgebied naar Sinan Ocal, maar zijn inzet ging net naast het doel. Een doelpoging van Quinten van ’t Hoog werd ternauwernood door een tegenstander geblokt. DHC was de bovenliggende partij, waarbij voortdurend werd aangevallen. Pas na een half uur spelen, nadat scheidsrechter Olav van Hees op het middenveld had laten doorgaan na een vermeende overtreding op Klijn, kon de eerste kans voor de rood-zwarte thuisclub genoteerd worden. Bas Mulder verscheen plotseling vrij voor doelman Oussama Zayzaoui, maar hij schoot de ontvangen voorzet ruim over het doel.

Lat

Circa tien minuten later schoot Sem Meulstee ook over het doel van Zayzaoui. Hierbij bleef het wat de mogelijkheden voor Slikkerveer in de eerste helft betreft. In de extra tijd voor het rustsignaal schoot DHC-er Sinan Ocal keihard en onbereikbaar voor doelman Ricardo Kieboom op de lat. Kort hierna werd – nog voor de rust – genoemde Slikkerveer-doelman geblesseerd vervangen door Jordan Capitein, terwijl aan DHC-kant de geblesseerde Dylan Durban het veld verliet voor Jurgylio Limon. Hij ging in de spits spelen, terwijl Klijn in de achterste linie plaatsnam. Kort hierna floot scheidsrechter Van Hees voor de rust.

Aandringen

Na de doelwisseling bleef DHC de bovenliggende ploeg, maar nu kwam er aan de andere kant toch meer ruimte voor de thuisclub. Nadat eerst DHC-invaller Limon over het doel had geschoten, speelde aan de andere kant Sem Meulstee de bal over de uitkomende Zayzaoui, maar de bal ging voor Meulstee te hard en over de achterlijn voor hij er iets zinvols mee kon doen. DHC bleef aandringen. Een voorzet van Sinan Ocal werd door Limon, in kansrijke positie, over het doel gekopt. Een uitstekend schot van Brahim Karoumi werd door invaller-goalie Jordan Capitein maar net over de doellat getikt. Na zeventig minuten gaf Dominique Ahanhanzo vanaf de linkerkant een goede voorzet, die bij de tweede paal door de inkomende Joey Klijn diagonaal werd ingeschoten, waarna de bal via de andere paal terug het veld in kwam. Een schot van Kubilay van Oosten werd door Capitein gekeerd, waarna bij een volgende aanval de inzet van Jelle Pearson door de uitstekende invaller-doelman van de thuisclub tot hoekschop werd verwerkt. Uit die corner, na 73 minuten, kwam de bal bij de mee opgekomen Michael van der Ende die zijn inzet in het doel zag belanden: 0-1. Tot grote vreugde van alle groen-zwarten.

Hands

DHC bleef aanvallen en kreeg voldoende kansen om verder uit te lopen. Maar nadat Sem Seifi aan de andere kant had overgeschoten, werd in de volgende aanval van Slikkerveer door arbiter Van Hees een actie van Joey Klijn binnen de beruchte lijnen als hands bestraft, wat door Klijn en de andere DHC-ers werd bestreden. Maar aangezien de neutrale assistent-scheidsrechter zei niet gezien te hebben of het wel of niet hands was, maar de arbiter het van dichtbij wel gezien had, werd de bal op de stip gelegd. Hoewel DHC-goalie Oussama Zayzaoui er heel dichtbij zat, was de trap van Romain van Bruggen doeltreffend: 1-1. Een enorme opsteker voor Slikkerveer, maar een grote domper voor de DHC-ers. De groen-zwarten waren immers de gehele wedstrijd veel sterker geweest, hadden al lang op een grotere voorsprong moeten staan, maar nu stond het na 86 minuten toch 1-1.

Beheerst

Een verlenging leek onvermijdelijk. DHC wilde het echter zo ver niet laten komen, dat was wel duidelijk. Er werd nog zo goed mogelijk aangezet. De voor Sinan Ocal ingevallen Angelo Groen schoot, op aangeven van Kubilay van Oosten, net over het doel. Bij het andere doel dacht Sem Meulstee de winnende goal in te koppen, maar er was door de neutrale grensrechter al voor buitenspel gevlagd en door de arbiter vervolgens afgefloten. DHC bleef het proberen. In blessuretijd kreeg DHC aan de zijlijn een vrije trap te nemen. Joey Klijn plaatste de bal hoog en ver bij de tweede paal, waar de inkomende aanvoerder Michael van der Ende de bal beheerst en prachtig in het doel schoot: 1-2. Zijn tweede treffer van de dag. De vreugde in het Delftse kamp was begrijpelijkerwijze groot. Dat in de resterende blessuretijd Kubilay van Oosten en Anass Attahiri door de Slikkerveer-doelman Capitein van meer doelpunten werden afgehouden, dat deed er niet meer toe. DHC vierde een klein feestje, want de eerste horde om het behoud van een plek in de tweede klasse was genomen.

Hoop

In de volgende ronde van deze nacompetitie speelt DHC op zaterdag 8 juni thuis in eigen Stadion tegen het Vlaardingse Victoria’04 (derde in 3D), dat na verlenging met 2-1 won van Overmaas (derde in 3C). Van onderschatting mag opnieuw geen sprake zijn. Dat is dan de tweede horde om lijfsbehoud voor de groen-zwarten in een serie van maximaal drie wedstrijden. Alleen bij winst gaat DHC door. Met de gedrevenheid van de meest recente wedstrijden is er weer hoop voor de Delftse traditieclub.